Elektroda.de
Elektroda.de
X
Elektroda.de

DIY-A586 v1.6 von piotr_go

piotr_go 16170 92
This content has been translated » The original version can be found here
  • #61
    rrodic
    Niveau 8  
    Well ok, at least I didnt release any magic smoke... yet :)
    At this point I have all components on the board. However when I connect usb-c power I dont get LED-s up. I can mesure 5.125V next to USB connector.

    I can tell some component are getting warm but no picture, no LED-s.
    Any sugestrions to where do I start debugging? I am including picture of the board if there is something obious.

    Cheers,

    Ranko
    DIY-A586 v1.6 von piotr_go
  • #62
    piotr_go
    DIY Elektronikdesigner
    piotr_go hat geschrieben:
    Reminder:
    For first boot You may need to short pin 7 and 8 of flash.
  • #63
    rrodic
    Niveau 8  
    Yep. I did try that first but still the same. No diiferance :(. Shuld I get LEDs up without conecting pins 7 and 8 of W25Q128JV?
    I am noticing 1117M3 is getting hot quickly. Do I have right component here?

    Cheers

    Ranko
    DIY-A586 v1.6 von piotr_go DIY-A586 v1.6 von piotr_go
  • #64
    piotr_go
    DIY Elektronikdesigner
    rrodic hat geschrieben:
    Shuld I get LEDs up without conecting pins 7 and 8 of W25Q128JV?

    No.

    rrodic hat geschrieben:
    I am noticing 1117M3 is getting hot quickly. Do I have right component here?

    Maybe you switched them? 1.2V close to FPGA. Check voltages.
    Check 16MHz generator.
  • #65
    rrodic
    Niveau 8  
    Oh crap! I am noticing now two different components, two different voltages. To start with I probably ordered wrong specs :)
    Any chace you can recomend something from Mouser/DigiKey for these two components?
    I am refering to SPX1117-1.2v and 3.3v. I am very lame with voltage regulators :(

    Cheers

    Ranko
  • #68
    piotr_go
    DIY Elektronikdesigner
    rrodic hat geschrieben:
    Output Type: Adjustable.

    Hmmmm, if i'm not mistaken they should output 1.25V, that's good news.
    Which one heats up? 3.3V rail or 1.2V rail?
    Can you messure voltages?
  • #70
    piotr_go
    DIY Elektronikdesigner
    Desolder the 3.3V 1117 and check (pcb) if 3.3V is shorted to gnd.
    Measure 1.2V.
  • #71
    rrodic
    Niveau 8  
    Sorry Piotr, I received your message somewhat late. I already removed v regulators. However I can notice that I have continuity on the board for 3.3v-reg position pin1 to pin4 (included on the picture). I am not sure if this is normal?

    Should I put regulator back on 1.2V position? Where do you want me to mesure exactly?

    DIY-A586 v1.6 von piotr_go DIY-A586 v1.6 von piotr_go
  • #72
    piotr_go
    DIY Elektronikdesigner
    rrodic hat geschrieben:
    I am not sure if this is normal?

    No.
    Desolder 16MHz generator (i'm guessing) and check again.
  • #73
    rrodic
    Niveau 8  
    Yep. You are right it is the crystral.
    This is the one I have: https://www.digikey.ca/en/products/detail/AM1...0RXMG45TGtcL1dRUWJ2RE5cL0JMY2o0blZuY2hSIn0%3D

    Looks like I was mounting the component the wrong way. I was trying to do it the same way as in your picture but perhaps orientation for this one is different?

    I checked continuity of the crystal and looks like it will create a short every time if mouted vericaly?

    DIY-A586 v1.6 von piotr_go
  • #75
    rrodic
    Niveau 8  
    That explains it :) :) :)

    Alright! Order submitted. By tomorrow, latest day after tomorrow I will have components.
    Once I have working board I will spend some time making online component locator and perhaps detailed BOM for lame people like me. I asume your list Piotr is more than pricese for people with experience and knowlage. In my case at least PDF with component spec. would be of use. Perhaps I can do that as well, download documentation for every component as referance....

    Piotr, again thank you for amazing suppot. I really enjoy this journey!

    In the meantime I want to show you what I did receantly :)
    I had few minor issues during the build but in general smooth ride..

    DIY-A586 v1.6 von piotr_go
  • #76
    piotr_go
    DIY Elektronikdesigner
    rrodic hat geschrieben:
    In the meantime I want to show you what I did receantly

    Nice work.
    It must have cost a fortune.

    DIY-A586 v1.6 von piotr_go

    8088 is Micro 8088, zx-uno pcb is modified by me.
    Rest are my retro projects.
  • #77
    rrodic
    Niveau 8  
    Omg! This is freaking fantastic!!
    I love it all!

    Re-Amiga 1200 was ok in terms of the price. Donor board was dead. I only replaced Paula chip. But I spent a fortune on my new hobby buying all sorts of stuff :)

    What is Cyclone IV system?
    If I am not mistaken Vampire runs Cyclone III. So this is probably powerful little board?
    8088 is also very cool. New old PC :)

    Your work in remarkable!

    Ranko
  • #80
    rrodic
    Niveau 8  
    Up and running!!!

    DIY-A586 v1.6 von piotr_go

    Question. So far everything works great!

    1. I still dont have PS/2 mouse so I noticed that my original Amiga mouse is not supported - serial port 1. Is this expected?
    2. I created KICK31SD.ROM using patch.sh - Amiga600 3.1 Rom. When used in DIY this ROM31SD.ROM works well however I dont know how to boot Amiga HDD from SD? I have SD card ready (2GB with WB 3.1) very basic install - works on Amiga 600. Following the instractions from youtube video: Load AmigaCore with KICK31SD.ROM, insert SD card with AmigaOS, reset and OS will boot? In my case I gey only kickstart screen. Am I missing something?

    Cheers,

    Ranko
  • #82
    rrodic
    Niveau 8  
    Thank you for your quick reply Piotr.
    Yes, md5 is correct.

    My question is what do I do with this RAW file? I asume I just need to DD this RAW dump to SD?
    Since I did that and I was not able to boot Workbench. Now from what you are saying this is just partition reconizable by DIY-A586 so after dumping RAW to SD I will need to use WB floppy to setup the system? Is there any way we can DD already existing pre-installed Amiga HardDisk image?
    Also is there any limit in terms of partition size. SInce this is 3.1 I asume 4GB is the limit?

    Cheeres,

    Ranko
  • #83
    piotr_go
    DIY Elektronikdesigner
    rrodic hat geschrieben:
    I asume I just need to DD this RAW dump to SD?

    Yes

    rrodic hat geschrieben:
    Since I did that and I was not able to boot Workbench.

    What exactly happened?
    Can you make a video (with led's visible)? Start from power on.

    rrodic hat geschrieben:
    Is there any way we can DD already existing pre-installed Amiga HardDisk image?

    2 amiga partitions present in SD image.


    ================ update ================
    Amiga only SD image with 2 empty partitions.
    Updated Kickstart 3.1 patch.
  • #84
    rrodic
    Niveau 8  
    I am still unsecsesfull regarding SD+3.1
    Here are the steps:

    First I am using new 2GB SD card.
    dd if=SD_clean.raw of=/dev/disk3 bs=2048k
    ....write is sucssesful.

    Then I located original rom 3.1 from Amiga 600. I will copy the ROM from AmigaForever dir to patch dir, rename to KICK31.ROM

    Execure patch.sh script. Since I have xdelta installed everything worked fine without any warnings about MD5 since I have the right ROM. I also manualy checked MD5 and it is a match.

    At this time I asume I have the right KICK31SD.ROM. I will copy the file to my other SD card that I am using for programming DIY. Also I will copy latest Main, Amiga cores provided by Piotr.

    Next step I am updating cores on DIY and uploading KICK31SD.ROM in FLASH section. I asume this is the right place.

    I will execure Amiga31+SD core and everything works well, I have kickstart screen. I will insert Wokbench 3.1 install floppy disk. Disk will boot sucsesfully.

    I will insert my 2GB SD card that I prepared using DD and press reset button.
    DIY will boot Amiga using install floppy again.
    Then I will start HDD Partition software - ->No disk found<- (See the image)

    DIY-A586 v1.6 von piotr_go

    Cheers,

    Ranko
  • #85
    piotr_go
    DIY Elektronikdesigner
    rrodic hat geschrieben:
    First I am using new 2GB SD card.

    SDHC(>4GB) only.
    I didn't bother with the older ones as they can't be purchased anymore.
    (yeah, i know about ebay)
  • #86
    rrodic
    Niveau 8  
    Same result :(
    This time I was using WinUAE to check SD card and make sure I can see Amiga partition. Everything looks good but DIY is not detecting SD card within Amiga OS. Reason still unknown.

    I am including the image of SD card and result in WinUEA.

    Cheers,

    Ranko

    DIY-A586 v1.6 von piotr_go DIY-A586 v1.6 von piotr_go
  • #87
    piotr_go
    DIY Elektronikdesigner
    rrodic hat geschrieben:
    dd if=SD_clean.raw of=/dev/disk3


    I write image with command:
    Zitat:
    cp SD_clean.raw /dev/sdX

    without number at the end.
    (Be careful)

    Are you sure your card is "/dev/disk3"?

    What "dmesg" shows when you insert your card.
  • #88
    rrodic
    Niveau 8  
    I will try method you suggested now.
    Yes I am sure, reason is I was using OSX in this case. You are probably using Debian based distro.
    Keep in mind, WinUAE and real Amiga can read the card and can detect two partitions you made.

    I will try cp method now just in case. You never know.

    Cheers,

    Ranko
  • #89
    piotr_go
    DIY Elektronikdesigner
    If the card works for uploadning cores, it should work with amiga.
    There must be something wrong with writing the image.
    Partitions should be visible in workbench.
  • #90
    rrodic
    Niveau 8  
    I will try with my Ubunty notebook.
    Maybe OSX is doing something strange.

    Wait, what do you mean used for uploading cores? This is only two Amiga partition(s) image no?
    I didnt check if there is any FAT32 partitions. I will do so now.

    Ranko